0
0

Еритритол (еритрол)

Еритритол — як цукор тільки без калорій?

Низькокалорійний підсолоджувач еритритол може здатися занадто хорошим, щоб бути правдою. Він натуральний, не викликає побічних ефектів і має смак майже як цукор — без калорій. В основному, він має всі переваги звичайного цукру, без жодного негативу, хоча деякі ЗМІ сумніваються в його перевагах.

Що таке еритритол?

Еритритол належить до класу сполук, які називаються цукровими спиртами. Виробники харчових продуктів використовують багато різних цукрових спиртів. До них відносяться ксиліт, сорбіт і мальтитол. Більшість з них функціонують як низькокалорійні підсолоджувачі в продуктах без цукру або з низьким вмістом цукру. Більшість цукрових спиртів міститься в невеликих кількостях в природі, особливо у фруктах і овочах. Структура цих молекул дає їм здатність стимулювати рецептори солодкого смаку на вашому язику. Еритритол, схоже, сильно відрізняється від інших цукрових спиртів.
Почнемо з того, що він містить набагато менше калорій:
Столовий цукор: 4 калорії на грам
Ксиліт: 2,4 калорії на грам
Еритритол: 0,24 калорії на грам. Маючи лише 6% калорій цукру, він все ще містить 70% солодощі. 
У великомасштабному виробництві еритритол утворюється, коли вид дріжджів ферментує глюкозу з кукурудзяного або пшеничного крохмалю. Еритритол - це цукровий спирт, який використовується як низькокалорійний підсолоджувач. Він забезпечує лише близько 6% калорій, що містяться в рівній кількості цукру.
Чи безпечний еритритол?
Загалом, еритритол є дуже безпечним. На тваринах були проведені численні дослідження щодо його токсичності та впливу на метаболізм. Незважаючи на тривале харчування великою кількістю еритриту, серйозних побічних ефектів не виявлено.   Для більшості цукрових спиртів є одне важливе застереження — вони можуть викликати проблеми з травленням.
Через їхню унікальну хімічну структуру ваше тіло не може їх перетравити, і вони без змін проходять через більшу частину вашої травної системи або поки не досягнуть товстої кишки.
У товстій кишці вони ферментуються постійними бактеріями, які виділяють газ як побічний продукт. Отже, вживання великої кількості цукрових спиртів може викликати здуття живота і розлад травлення. Насправді вони належать до категорії волокон, відомих як FODMAP.
Однак еритритол відрізняється від інших цукрових спиртів. Більшість його всмоктується в кров, перш ніж досягти товстої кишки. Він деякий час циркулює в крові, поки зрештою не виводиться із сечею у незміненому вигляді. Близько 90% еритриту виводиться таким чином. Хоча еритритол не має серйозних побічних ефектів, вживання великої кількості їжі може викликати розлад травлення.

Побічні ефекти еритриту.

Близько 90% еритриту, який ви споживаєте, всмоктується в кров. Решта 10% неперетравленими потрапляють до товстої кишки. На відміну від більшості цукрових спиртів, він, здається, стійкий до ферментації бактеріями товстої кишки. Дослідження щодо годування, що дають до 1 грам на кг ваги тіла, показують, що він дуже добре переноситься. Однак одне дослідження показало, що 50 грамів еритриту в разовій дозі посилювали нудоту і бурчання в шлунку.

Якщо ви не їсте його у великій кількості за раз, це навряд чи викличе розлад шлунка. Однак чутливість до еритриту може відрізнятися у різних людей. Близько 10% еритриту, що проковтується, не всмоктується в кров і потрапляє в товсту кишку. З цієї причини дуже високе споживання еритриту може викликати деякі побічні ефекти з боку травлення.

Не підвищує рівень цукру в крові або інсуліну.

У людей немає ферментів, необхідних для розщеплення еритриту. Він всмоктується в кров, а потім виводиться в незміненому вигляді із сечею. Коли здоровим людям дають еритритол, рівень цукру в крові або рівень інсуліну не змінюється. Також немає впливу на холестерин, тригліцериди чи інші біомаркери. 

Для тих, хто має зайву вагу, діабет або інші проблеми, пов’язані з метаболічним синдромом, еритритол є чудовою альтернативою цукру.

Еритритол не підвищує рівень цукру в крові. Це робить його відмінною заміною цукру для людей з цукровим діабетом. Може знизити ризик серцевих захворювань. Дослідження на діабетичних щурах показують, що він діє як антиоксидант, можливо, зменшуючи пошкодження кровоносних судин, викликане високим рівнем цукру в крові. Інше дослідження за участю 24 дорослих людей з цукровим діабетом 2 типу показало, що щоденний прийом 36 грамів еритриту протягом місяця покращує функцію їх кровоносних судин, потенційно знижуючи ризик серцевих захворювань. Еритритол діє як антиоксидант і може покращити функцію кровоносних судин у людей з цукровим діабетом 2 типу. Ці переваги потенційно можуть знизити ризик серцевих захворювань, але необхідні додаткові дослідження.

Вплив еритритолу на ротову порожнину.

Одним із поширених побічних ефектів надмірного споживання цукру є погане здоров’я зубів, карієс і карієс. Шкідливі бактерії в ротовій порожнині використовують цукор для отримання енергії. У процесі вони виділяють кислоти, які руйнують зубну емаль. В результаті цукрові спирти з солодким смаком, такі як ксиліт і еритритол, потрапили в продукти, «безпечні для зубів», оскільки бактерії ротової порожнини не можуть використовувати їх для отримання енергії.

Ксиліт і еритритол також безпосередньо пригнічують ріст бактерій. Багато досліджень вивчали вплив еритриту на карієс, і результати неоднозначні. Деякі дослідження показують зменшення зубного нальоту та шкідливих бактерій, тоді як інші не показують зменшення карієсу. Але згідно з трирічним дослідженням за участю 485 дітей шкільного віку, еритритол був навіть більшим захистом від карієсу зубів, ніж ксиліт і сорбіт. Огляд також дійшов такого ж висновку, стверджуючи, що еритритол більш ефективний проти зубного нальоту та карієсу, ніж ксиліт або сорбіт.

Резюме: Еритритол може пригнічувати ріст бактерій у роті. Крім того, на відміну від цукру, він не живить бактерії, які викликають карієс. Загалом, еритритол є відмінним підсолоджувачем.

Він майже не містить калорій. Він має 70% солодкості цукру. Він не підвищує рівень цукру в крові або інсуліну.

Дослідження на людях показують дуже мало побічних ефектів, в основному незначні проблеми з травленням у деяких людей. Дослідження, в яких тварин годували величезні кількості протягом тривалих періодів часу, не виявили негативних наслідків. Люди, які піклуються про здоров’я, можуть вибрати підсолоджувати їжу стевією або медом. Однак мед містить калорії та фруктозу, і багато людей не цінують післясмак стевії.



РозгорнутиЗгорнути
0
Білки: 0.10 Вуглеводи: 4 Жири: 0.2 кКал: 20.0 Країна походження: Китай
45.00 грн.