0
0

Кокосовий цукор

Кокосовий цукор — здорова альтернатива цукру чи велика брехня?

Шкідливий вплив доданого цукру стає все більш очевидним. В результаті люди звертаються до природних альтернатив. Підсолоджувач, який став дуже популярним в останні кілька років, - це кокосовий цукор. Цей цукор отримують з кокосової пальми і рекламують як більш поживний і нижчий за глікемічним індексом, ніж цукор.

Ця стаття відокремлює факти від вигадки, щоб визначити, чи дійсно кокосовий цукор є здоровою альтернативою цукру.

Що таке кокосовий цукор і як його роблять?

Кокосовий цукор також називають кокосовим пальмовим цукром. Це натуральний цукор, виготовлений із соку кокосової пальми, який є цукристою циркулюючою рідиною кокосової рослини. Його часто плутають з пальмовим цукром, який схожий, але виготовлений з іншого типу пальми. Кокосовий цукор виготовляється природним двоетапним процесом:

1. На квітці кокосової пальми роблять надріз і рідкий сік збирають у ємності.

2. Сік поміщають на вогонь, поки велика частина води не випарується.

Кінцевий продукт коричневий і гранульований. Його колір подібний до кольору цукру-сирцю, але розмір частинок зазвичай менший або змінюється.

Тобто, кокосовий цукор - це зневоднений сік кокосової пальми.

Чи він поживніший, ніж звичайний цукор?

Звичайний столовий цукор та кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози не містять жодних життєво важливих поживних речовин, а отже забезпечують «порожні» калорії.  Однак кокосовий цукор зберігає досить багато поживних речовин, які містяться в кокосовій пальмі. Найбільш помітними з них є мінерали залізо, цинк, кальцій і калій, а також деякі коротколанцюгові жирні кислоти, такі як поліфеноли та антиоксиданти.

Також, він містить клітковину під назвою інулін, яка може сповільнити всмоктування глюкози і пояснити, чому кокосовий цукор має нижчий глікемічний індекс, ніж звичайний столовий цукор. 

Кокосовий цукор може мати нижчий глікемічний індекс.

Глікемічний індекс (ГІ) – це показник того, як швидко продукти підвищують рівень цукру в крові. Глюкозі присвоюється ГІ 100. Для порівняння, продукти з ГІ 50 підвищують рівень цукру в крові вдвічі менше, ніж чиста глюкоза. Столовий цукор має ГІ приблизно 60, тоді як кокосовий цукор був виміряний з ГІ 54 (2). Однак важливо зазначити, що ГІ може сильно відрізнятися у різних людей, а також може відрізнятися між партіями кокосового цукру. Хоча вміст інуліну, ймовірно, дещо уповільнює засвоєння цукру, незрозуміло, чи має ця скромна різниця в ГІ якесь значення для здоров’я.

Кокосовий цукор викликає дещо менше підвищення рівня цукру в крові, ніж звичайний столовий цукор. Однак відповідні переваги для здоров’я, ймовірно, скромні. Звичайний столовий цукор (сахароза) складається з 50% фруктози і 50% глюкози, тоді як кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози становить приблизно 55% фруктози і 45% глюкози. Незважаючи на часті твердження, що кокосовий цукор фактично не містить фруктози, він на 70-80% складається з сахарози, яка наполовину складається з фруктози. З цієї причини кокосовий цукор забезпечує майже таку ж кількість фруктози, що і звичайний цукор, грам за грамом.

При надмірному споживанні доданий цукор може спричинити всілякі проблеми, такі як метаболічний синдром, ожиріння, діабет та серцеві захворювання.

Хоча кокосовий цукор має дещо кращий профіль поживних речовин, ніж столовий цукор, його вплив на здоров’я має бути значною мірою схожим. Використовуйте кокосовий цукор в помірних кількостях, так само, як і звичайний столовий цукор.



РозгорнутиЗгорнути
Смачно до кави
0
Білки: 1 Вуглеводи: 93 Жири: 0.4 кКал: 380 Країна походження: Індонезія
90.00 грн.