0.00 грн.
Зробити замовленняСироп (нектар) агави та мед: спільне, відмінне, корисне.
Ви, напевно, чули про небезпеку обробленого цукру та кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози. І, швидше за все, ви шукали більш здорове джерело цукру, щоб задовольнити своє солодке. Мед і нектар агави зараз є модними альтернативами, але яка з них корисніша? Обидва є повністю натуральними підсолоджувачами і менш рафіновані, ніж білий цукор. Тож давайте розберемось.
Як виготовляють нектар і мед агави?
І мед, і нектар агави вважаються натуральними продуктами, але вони відрізняються тим, як потрапляють на полицю продуктового магазину.
Нектар агави. Нектар агави — це насправді сироп (нектар — це просто маркетинговий термін). Він походить з рідини всередині рослини блакитної агави. Це та сама рослина, з якої роблять текілу.
Нектар агави виготовляють за такими кроками:
Рідина спочатку витягується з рослини. Потім сік проціджують. Відфільтрований сік нагрівають, щоб розщепити його компоненти на простий цукор, який називається фруктозою. Отриману рідину потім концентрують в сироп.
Нектар агави вимагає кількох етапів обробки, перш ніж його можна буде вживати. Оброблена їжа може бути менш корисною для здоров’я, оскільки процес очищення їжі часто означає втрату частини (або всіх) її природних переваг для здоров’я.
Мед. Мед гам приносять бджоли. Ці зайняті маленькі комахи виробляють мед, збираючи нектар рослин. На відміну від нектару агави, мед не потрібно обробляти перед вживанням. Але певні марки меду нагрівають (пастеризують), щоб запобігти кристалізації та знищити бактерії перед зберіганням. Сирий мед повністю натуральний і необроблений, що робить його більш розумним вибором.
Калорії та Глікемічний індекс.
Нектар агави і мед мають приблизно однакову кількість калорій. І столова ложка нектару агави, і столова ложка меду містять приблизно 64 калорії. Обидва також трохи солодші за білий цукор, тому вам не потрібно використовувати стільки, щоб отримати бажану солодкість. Майте на увазі, що нектар агави і мед додають ці калорії до вашої страви з невеликою кількістю додаткових поживних речовин.
Глікемічний індекс (ГІ) визначає, наскільки багата вуглеводами їжа може підвищити рівень глюкози в крові. Цукор – це вуглевод. ГІ є особливо важливим інструментом для людей з діабетом, яким необхідно контролювати рівень глюкози в крові, щоб залишатися здоровими. Їжа з високим ГІ може спровокувати сплеск цукру в крові та виділення інсуліну після їжі. Їжа з високим ГІ також швидко перетравлюється, що може означати, що ви знову відчуваєте голод набагато раніше.
Ось розбивка ГІ за підсолоджувачем:
мед: 58,
нектар агави: 19,
рафінований білий столовий цукор (сахароза): 60.
Чим нижче значення ГІ, тим менше їжа підвищує рівень глюкози в крові. Якщо врахувати тільки глікемічний індекс, то нектар агави займає перше місце.
Люди з діабетом можуть отримати користь від низького глікемічного індексу нектару агави, але майте на увазі, що Американська діабетична асоціація рекомендує обмежити кількість нектару агави у вашому раціоні.
Компоненти цукру.
Мед виготовляється здебільшого з цукрів глюкози (близько 30 відсотків) і фруктози (близько 40 відсотків). Він також містить меншу кількість інших цукрів, у тому числі: мальтоза, сахароза, кодібіоза, тураноза, ізомальтоза, мальтулоза. З іншого боку, нектар агави складається з 75-90 відсотків фруктози. Це порівняно з лише 50% для столового цукру і 55% для кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози, який часто критикують. Хоча глюкоза і фруктоза зовні дуже схожі, вони мають абсолютно різний вплив на організм. На жаль, вважається, що фруктоза пов’язана з багатьма проблемами зі здоров’ям, включаючи: цукровий діабет, ожиріння, високий рівень тригліцеридів, ожиріння печінки, втрата пам'яті.
На відміну від інших видів цукру, фруктоза переробляється печінкою. Одночасне споживання занадто великої кількості фруктози може перевантажити печінку і призвести до вироблення небезпечних тригліцеридів. Вважається, що продукти з високим вмістом фруктози призводять до жиру на животі, що погано позначається на здоров’ї серця.
Нектар агави продається через низький глікемічний індекс, але високий вміст фруктози нівелює його потенційні переваги. Якщо вам не подобається смак меду, або ви строгий веган, який не їсть мед, відмінності між ними недостатньо суттєві, щоб виправдати зміни.
Зрештою, справа не стільки в типі підсолоджувача, який ви вибираєте, скільки в кількості, яку ви споживаєте. Американська асоціація серця рекомендує обмежити додавання цукру, включаючи сироп агави, кукурудзяний сироп, мед, тростинний цукор або коричневий цукор, не більше ніж шість чайних ложок (24 грами) для жінок і дев’ять чайних ложок (36 грам) для чоловіків на день.